Categorie: Groeba

Je ziet de zomer in de honing

Hier twee potten honing afkomstig van dezelfde bijenkast, maar op een ander moment geoogst.
De linkse die veel lichter van kleur is, werd geoogst in mei/juni en is dus honing van de voorjaarsbloeiers, fruitbomen en bloemen. De rechtse is geoogst in augustus en is honing van de zomerbloeiers.
Door de droogte hadden de bloemen een kortere bloei en moesten de bijen hun voedsel op andere plaatsen halen. Honingdauw is dan een goed alternatief.

Maar wat is nu honingdauw?

Honingdauw-, bladluizen-, blad- of luizenhoning komt niet van nectar, maar van honingdauw. Dit ontstaat door de kleverige uitscheidingsproducten van onder andere bladluizen. Deze insecten prikken met hun monddelen in de bladeren en naalden van kruidachtige planten en bomen, waarbij ze de voedingssappen van de plant kunnen opnemen. Het teveel aan suikers wordt weer uitgescheiden en die uitscheidingen worden door de bijen verzameld als grondstof voor de honing.
Zo bewijzen ook bladluizen hun nut. Ze voegen zelfs extra enzymen toe, wat zorgt voor meer antioxidanten in de bladhoning.

En wat zijn dan die antioxidanten?

Antioxidanten zijn bepaalde vitamines (zoals C en E), mineralen en andere voedingsstoffen. Ze zijn belangrijk voor onze gezondheid, want ze neutraliseren als het ware schadelijke oxiderende processen (vrije radicalen of schadelijke moleculen).

Weet je wat, ik vind het ook gewoon lekker!