Categorie: Groeba

De bijen in de winter

Winter, niet meteen het moment om aan bijen te denken, of toch!
De zomerpopulatie slinkt in het najaar, de koningin mindert haar leg van eitjes en de bijen vliegen minder uit.  Ze bereiden zich voor op de winter.
Zodra de zon in warmte afneemt en de najaarsbloeiers zoals klimop hun laatste stuifmeel hebben aangemaakt, kruipen de resterende bijen – ze zijn nu nog met een 3000 – in een bolletje rond hun koningin om haar lekker warm te houden.  Vanaf nu spreken ze hun honingvoorraad aan om te overleven.
Hier heeft de imker natuurlijk rekening mee moeten houden. Tijdens de laatste slingerbeurt (juli – augustus) heeft de imker voldoende honing achter gelaten.  De rest van de nazomer vullen de bijen hun voorraad aan.  Meestal geeft de imker nog wat voeding bij onder de vorm van suikerwater.  Dit tracht men echter te beperken.
Een bijenvolk heeft een tiental kilo aan honing nodig om de winter door te komen (meer ruimte is er ook niet in de kast).
Tijdens een lange winter kan dit dus de nodige risico’s met zich meebrengen. Dit voedseltekort kan leiden tot meer bijensterfte en te weinig bijen om de koningin warm te houden.
Omdat je tijdens de winter de kast niet mag openen om de bijen niet op te schrikken weet je dus niet hoe het er daarbinnen aan toe gaat.
Het is dus bang afwachten tot de eerste lentezon.