Categorie: Groeba, Tuintips

Azijn, zout of javel tegen onkruid: geen goed idee

Een tijdje geleden kreeg ik een vertegenwoordiger over de vloer met een ecologische oplossing tegen onkruid. Op basis van azijn en ‘onschadelijk’ voor de natuur.

Is dat wel zo?

Heel wat tuiniers gaan op zoek naar een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor pesticiden en komen zo terecht bij huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. “Maar azijn of zout inzetten tegen onkruid is geen goed idee”, zegt ook Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt. “Het is schadelijk voor de natuur. Borstelen, harken of heet water gebruiken zijn veel betere alternatieven.”

Waarom geen azijn?

Herbiciden op basis van azijnzuur zijn schadelijk voor waterorganismen. Daarom mag je ze niet gebruiken in de buurt van waterlopen, afvoerputjes en riolen. Azijn is ook schadelijk voor bijen. Om hen en andere bestuivende insecten te beschermen, mag je producten met azijn niet gebruiken in de buurt van planten in bloei.

Deze voorschriften maken het in de praktijk quasi onmogelijk om herbiciden op basis van azijnzuur (en ook azijn) in te zetten zonder ongewenste neveneffecten. Bovendien overleven goed ontwikkelde eenjarige en meerjarige planten vlotjes één behandeling met azijn. Je moet het dan ook regelmatig gebruiken om onkruid weg te krijgen.

Waarom geen zout?

Als je regelmatig zout gebruikt, dan krijg je een verzilting van de bodem. Gevolg: alleen zoutminnende planten overleven en het aantal plantensoorten daalt. Zout zorgt trouwens voor een fysiologisch droog milieu, ook al is er geen sprake van werkelijke droogte. Het stapelt op in de bodem, waardoor je een vorm van bodemvervuiling krijgt.

Waarom geen javel?

“De actieve stof van javel is natriumhypochloriet. Deze stof is zeer giftig voor al het leven in water en de bodem. Voor jezelf is het ook schadelijk bij inademing en bij aanraking met de huid. Sterk af te raden, dus.”

Wat zijn de alternatieven? (bron Velt)

Wil je het onkruid weg?

Er zijn heel wat alternatieven zonder ongewenste bijwerkingen.

Vooral het voorkomen van onkruidgroei is belangrijk:

  • Beperk daarom de oppervlakte van je terras, oprit en paadjes. Maak je terras bijvoorbeeld niet groter dan nodig is.
  • Zet planten op plaatsen waar anders onkruid zou groeien.
  • Borstel of hark regelmatig.
  • Verwijder onkruid manueel met een hak of krabber.
  • Heet water uit de keuken (van bv. aardappelen) kun je over onkruid gieten.
  • Of je kunt het onkruid ook verwerken in heerlijke recepten 😉

Hoe lost Groeba als tuinaannemer dit dan op?

Binnen Groeba werken wij in ons ontwerp met ‘functionele verharding’, we trachten de hoeveelheid steeds te beperken. Waar mogelijk werken we met ingewassen voegen, of grote stenen (meterdalen) met dus weinig voegen per vierkante meter. Verharding die voldoende wordt betreden geeft ook minder onkruid.

In het onderhoud zetten wij de kantenmaaier in. Maai net boven de verharding met deze machine en je raakt al het onkruid. Verder is borstelen aangewezen. Ook de brander werkt goed op verharding en zelfs losse verharding. Naast de onkruidplanten raak je eveneens de aanwezige zaden.

Wat merken we verder op?

Geregeld valt mijn oog op de ‘sproeiende medemens’. Hier een aantal bedenkingen voor wie het toch niet kan laten dergelijke producten te gebruiken:

  • Sproei steeds bij zéér zonnig weer, weinig wind en geen kans op regen.
  • Bescherm jezelf, je medemens en de dieren.
  • Lees de handleiding: veel producten werken enkel bij contact met de bladeren. Het heeft dan ook geen enkel nut de ganse verharding hiermee te sproeien.
  • Sommige producten waren tot voor enkele jaren geleden nog vrij verkrijgbaar, maar nu zijn ze verboden. Er is een reden waarom je deze niet meer mag gebruiken, doe dit dan ook niet meer. Breng ze gratis naar het containerpark.