Categorie: Groeba, Tuintips

Alternatieve onkruidbestrijding op verharding

Onkruid en verharding, twee zaken die we niet graag samen tegenkomen. Naast de klassieke schadelijke sproeimiddelen zijn er meer en meer alternatieven op de markt.

Een ervan zijn de verschillende branders. Hitte is een goede bestrijding tegen onkruid (eigenlijk tegen alle groen). De vlam zal de huid van de plant zodanig verschroeien dat deze kapot gaat. Velen gebruiken dit echter verkeerd.

Het volstaat de plant te raken en even te verhitten om deze zodanig te kwetsen dat hij na enige uren zal afsterven. Ik zie geregeld dat men blijft branden tot deze volledig zwart en verkoold verpulverd. Mooi meegenomen want dan moet je achteraf niets meer verwijderen, nadeel is echter dat je veel tijd en energie verliest (tot 3x te veel brandstof en tijd).

Het is belangrijk op de omgeving te letten: een vliegenraam, andere planten die je niet wil raken, droge bladeren, ze vatten snel vuur.

Hier een voorbeeld waar het fout liep. Ik benadruk dat dit geen werk van ons is geweest.

Tijdens een zeer droge periode besloot men de stoepen te behandelen met een vlam. De droge haag vatte vuur met dit als resultaat.

Naast branden zijn er nog een aantal alternatieven :

*elektrische hittestralers
*uitkrabben, borstelen, staalborstels

Belangrijk is dat je je steeds goed laat informeren en de middelen correct gebruikt.