WADI: een ecologische manier om water in je tuin te houden

Een wadi is momenteel niet meer weg te denken uit een (al dan niet ecologische) tuin.

Maar wat is dat nu juist en hoe kan je dit op een leuke manier integreren in je tuin?

Wat is een wadi?

Een wadi – of voluit waterafvoer door infiltratie – is een manier om het regenwater in je tuin te bufferen. Een Wadi is een lager gelegen stukje in de tuin, waar je je regenpijp in afkoppelt. In de natte periodes is je wadi dus een klein moerasje. In drogere periodes is dit een vochtiger stuk grond en kan je er een natuurlijke speeltuin van maken (kijk maar naar de wadi van Evenementenlocatie 't Veldt)

Waarvoor is een wadi goed?

Wanneer het te hard regent, krijgt onze grond niet de kans om al het water te absorberen, mede door de verhardingen in de tuin. Hierdoor gaat al het kostbare water dat nodig is om het grondwater op peil te houden niet naar de aarde, maar verdampt het of sijpelt het rechtstreeks in de riool, nog voor het in de grond kan dringen.

In de hete zomermaanden staat het grondwaterpeil hierdoor al snel te laag, wat negatieve gevolgen heeft voor het drinkwater en onze tuinen. Zo zorgt dit voor verdroging van stedelijk groen, landbouwgewassen en planten doordat de wortels geen water meer kunnen onttrekken. Dit uit zich uiteraard in extra groenbeheerkosten, bladverlies, sterfte en natuurbranden.  

Hoe een wadi aanleggen?

De perfecte locatie voor je wadi is in een lager gelegen deel van je tuin. Let er wel op dat het water van je huis wegstroomt door een buis te leggen vanaf de regenpijp tot aan de put. Je kan zelf beslissen hoe groot je wadi wordt. Een exemplaar van 1 vierkante meter met ongeveer 20 cm diepte kan al 200 liter regenwater bufferen. De meest geschikte bodem is een goed doorlatende zandbodem, maar ook voor klei-of leembodems zijn er oplossingen.

Het leuke aan een wadi in je tuin is dat je hem vol kan zetten met planten en bloemen, waardoor hij niet opvalt in je tuin. De vele planten en bloemen trekken op hun beurt weer heel wat dieren en vlinders aan, waardoor je tuin leeft! Om je wadi niet te laten dichtslibben, is het voldoende om de afgevallen bladeren zo’n twee keer per jaar op te ruimen.

Ben jij ook helemaal overtuigd over een wadi in jouw tuin of wil je meer tips om regenwater in je tuin te houden? Wij staan klaar met de nodige expertise en persoonlijk advies!

Heb jij een kleinere (stads)tuin en ben jij ook geïnteresseerd in waterinfiltratie? Lees dan onze blog over infiltratiekratten!

Next
Next

Bij-vriendelijke bloemenweide